Seyahat Fotoğrafları İçin 10 İpucu

Seyahat Fotoğrafları İçin 10 İpucu

Belkide bu makale için biraz geç kaldım fakat hala tatile çıkmayanlar vardır. Tatilinizi unutulmaz yapacak seyahat fotoğrafları için 10 tane ipucu derledim.

Seyahat Fotoğrafları Ekipmanı

Seyahat Fotoğrafları Ekipmanı

Boynunuza asılı büyük bir fotoğraf makinesiyle çok havalı görüneceğiniz kuşkusuz. Lütfen hareket halinde olduğunuzda makinenizin bir süre sonra daha da ağırlaşacağını unutmayın. Seyahat fotoğrafları için önceliğiniz bir daha görmeyeceğiniz insanlara hava atmak mı güzel fotoğraflar mı?

Gerçekten altı farklı lense ihtiyacınız var mı? Bence geniş açılı bir lens işinizi görür. Hadi ben gencim, güçlüyüm diyenler bir tane de tele alsın. Ama seyahat fotoğrafları için daha fazlası gerçekten gereksiz.

Bir tripoda ihtiyacınız var mı? Yoksa taş ya da duvarları kullanarak doğaçlama yapabilir misiniz? Seyahat fotoğrafları için genelde tripoda ihtiyaç duymazsınız. Fotoğrafı ben çektiğim için karelerde olamıyorum diyorsanız birinden rica edin, sizi kırmayacaktır.

Yedek batarya veya şarj kablosu, birkaç hafıza kartı mutlaka yanınızda bulunsun.

Eğer kendi aracınızla yolculuk yapıyorsanız bu yazdıklarımı atlayın.

Güneşi Takip Edin

Gündoğumu

Güzel seyahat fotoğrafları için doğal ışık en iyisidir. Gün doğumu ve gün batımı saatlerini öğrenin. Bulunduğunuz yerin hava durumuyla ilgili bilgi için internet sitelerinden faydalanabilirsiniz.

Diyafram Öncelikli Seyahat Fotoğrafları

Diyafram Öncelikli Seyahat Fotoğrafları

Manzara fotoğrafları çekecekseniz makinenizi diyafram öncelikli ayarlamalısınız. Bu size istediğiniz alan derinliğini ve keskinliği sağlayacaktır. Eğer kompakt bir fotoğraf makinası kullanıyorsanız ya da konuya yeterince hakim değilseniz seyahat fotoğraflarınızı otomatik ayarda çekin. Kasmaya gerek yok, kimseye birşey ispatlamak zorunda değilsiniz.

Hareketli Hayvanlar

Hareketli Hayvanlar

Hayvan fotoğrafları ilgi çeker. Fakat hayvan hareket ediyorsa ISO değeri kadar enstantene degeriniz de önemlidir. Hızlı çekmelisiniz. Yoksa seyahat fotoğraflarınızı kontrol ederken sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.

Filtre Kullanın

Polarize Filtre

İhtiyacınız olan ekipmanları sayarken sürekli hafif olmanızı tavsiye ettim. Ama polarize bir filtre hiç fena olmaz. Su ve cam yüzeylerde parlamayı azaltır, gökyüzünün maviliği ve bulutların beyazlığı belirginleşir.

RAW Formatta Çekin

Fotoğrafları işleme konusunda size özgürlük verir. Fakat şunu söyleyeyim ki çektiğiniz seyahat fotoğraflarının kayıt süresi uzar ve seri çekim yapmanız zorlaşır. RAW format daha büyük boyutludur, yeterince hafıza kartı aldığınızdan emin olun.

Doğal Portreler Çekin

Doğal Portreler Çekin

Fotoğraf çekildiğinin farkında olan ve poz veren insanlar çoğu zaman sevimsiz olur. Çünkü eğer doğal bir yetenekleri yoksa ya da model değillerse kendilerini kasarlar. Fotoğraflarını çekeceğiniz kişi tamamen habersizken çok daha iyi seyahat fotoğrafları çıkar. Yanınızda tele lens varsa çok fazla yaklaşmadan çekim yapabilirsiniz. Arka planı yumuşatın ki modeliniz ön plana çıksın. Farkedilirseniz izin alırsınız. Kibar olun.

Dikkatli Olun

Sigorta

Parayı sokaktan toplamıyoruz ve Türkiye’de fotoğraf makineleri gerçekten çok pahalı. Makinenizi alırken size illaki sigorta isteyip istemediğinizi soracaklardır. Yaptırın! Onca para verip o güzel makineyi aldıysanız küçük bir meblağ da verebilirsiniz. Dışarıda fotoğraf çekerken toz ve yağmurdan zarar görebilir, düşüp kırılabilir. Daha da kötüsü çalınabilir. Aklınız makinenizde kalmasın, huzurlu bir tatil yapın.

Fotoğraf Çekmeye Hazır Olun

Fotoğraf Çekmeye Hazır Olun

Spontane fotoğraflar için makinenizi omzunuzda, boynunuzda ya da elinizde taşıyın. Şarj durumunuz iyiyse stand-by durumda olsun. Uçan balonu elinden kaçıran çocuk ilgi çekici olabilir. Fakat siz makinenizi çantadan çıkarana kadar balon kadrajdan çıkacaktır.

Sapa Yolları Kullanın

Sapa Yollar

Tanınmış yerleri çekmenin hiçbir anlamı yoktur. Sizden önce defalarca çekilmiştir zaten. Bunun yerine iddialı seyahat fotoğrafları için daha az bilinen yerleri tercih edin, yeni yerler keşfetmeye çalışın. Ama Paris’e gitmişken Eyfel’in önünde fotoğraf çektirmemek olmaz. Facebook’a koyarsanız.