İnci Küpeli Kız Tablosu

İnci Küpeli Kız (Girl with a Pearl Earring) tablosu epey meşhur bir tablo. Adını belki hatırlamıyor olabilirsiniz. Büyük bir çoğunluğunuz ressamının adını da bilmiyor. Ama bu tabloyu illa ki görmüşsünüzdür. Johannes Vermeer adında Hollandalı bir ressama ait. 1665 yılında yapılan tablo günümüzde Lahey’de sergileniyor.

Hollanda’nın Mona Lisa’sı olarak kabul edilen İnci Küpeli Kız tablosundan esinlenerek bir de kitap yazılmış. Tracy Chevalier, yazdığı kitapta tablodaki gizemli kızın kimliğini ve hayatını bize sanatsal bir şekilde sunuyor. Elbette tüm kitap yazarın hayal ürünü, çünkü İnci Küpeli Kız tablosundaki kızın kimliği bilinmiyor.

Tablo, kitap derken yedinci sanata da gireyim. Ben girmiyorum aslında, giren girmiş. Evet, bu tablodan esinlenerek film de yapılmış. Kitabını okumadım ama filmini seyrettim. 2003 yapımı İnci Küpeli Kız filminde, Scarlett Johansson başrol oynuyor. Konusu şöyle: Griet (kızımız), Johannes Vermeer’in evinde hizmetçidir. Ressamın sponsoru, kızın tablosunu yapmasını ister. Vermeer’de karısının inci küpelerini hizmetçiye takar, başlar tabloyu yapmaya. Sonra olaylar, olaylar. Film, imdb.com’da 6.9 puan almış, fena sayılmaz. Doğrusunu söylemek gerekirse, ben Scarlett’in hatırına seyretmiştim.

Asıl konumuz İnci Küpeli Kız tablosuydu. Kitap ve filme ekstradan girdik. Okumaya üşendim ya da zaten yazdıklarını biliyordum diyenler için ilginç olacağını düşündüğüm bir kısma geldik. Resme meraklı olup, evde tuvalle, boyayla uğraşamam diyenler bu kısmı çok sevecek.

İnci Küpeli Kız | iPad Art Versiyon

Bir sanatsever, hatta yeteneginden dolayı sanatçı bile denebilir; iPad Mini ile iPad Art kullanarak İnci Küpeli Kız tablosunun reprodüksiyonunu yapmış. Bence başarılı da olmuş.