Coğrafya Eğitimi Hakkında

Yaşadığımız modern çağda, yeryüzündeki bütün yerler keşfedilip, isimlendirilip, haritalandırılmadı mı? Neredeyse evet.

O halde neden coğrafya eğitimi?

Coğrafya Eğitimi Hakkında

Birçok gencin yaşadığı yerle ilgili yeterince bilgisi olmadığını fark ettiniz mi? Bir harita üzerinde yaşadıkları şehri ya da küre üzerinde Türkiye’yi bulmakta zorlanıyorlar. Sorulduğunda Paris’te hangi dilin konuşulduğunu ya da Brezilya’nın hangi kıtada olduğunu söyleyemiyorlar.

1999 yılından beri lisede coğrafya öğretmeni olarak çalışıyorum ve öğrencilerin yaşadıkları şehre, ülkeye ve dünyaya karşı yeterince ilgili olmadıklarını gözlemliyorum.

Birçok insan eğitimin temelinin edebiyat ve matematik olduğu konusunda hemfikirler. Bu listeye ben bir ekleme yapmak istiyorum; coğrafya. Tıpkı edebiyat ve matematiğin temel bilimlerin kapılarını açtığı gibi, coğrafya da tarih, kültür ve güncel olayları anlayabilmenin kapılarını açar.

Öğretmen arkadaşlar, öğrencilerimizin temel tarih konularını kavramada başarısız olduklarından bahsediyor. Temel coğrafya konuları hakkında yeterince bilgiye sahip olmayan, Söğüt’ün yerini harita üzerinde gösteremeyen gençlerden nasıl Osmanlı Tarihi’ni kavramalarını bekleyebiliriz ki? Atalarının nereden geldiklerini bilmeden, farklı kültürlerden sınıf arkadaşlarının kültürlerini nasıl anlayabilirler ki? Hatta kendi kültürlerini ve kültürel miraslarını…

Problem şu ki; öğrencilerimiz 9. Sınıfa kadar coğrafya dersi görmüyorlar. Bu yüzden daha önce öğrendikleri her şey tamamen kaynaksız kalıyor. Hindistan’ın yerini veya tropik yağmur ormanlarının neye benzediğini bilmediklerinden çevre konularında yeterli kanı oluşturamıyorlar. Coğrafya haberleri onlar için başka bir gezegenden bahsediliyormuş gibi algılanıyor. Eğer orada kimin yaşadığını veya Orta Doğu’nun neden dünyamızın önemli ve çalkantılı bir parçası olduğunu bilmiyorsanız, komşu ülkelerimizde yaşananlar onlar için bir gizem olarak kalıyor.

Bu yüzden coğrafya eğitimi, tıpkı okuma yazma ve basit matematik gibi öğretimin en başında verilmeye başlanmalı. Bu yolla, çocuğun öğrendiği her şey doğrudan doğruya zihninde gerçek manasını bulacaktır. Aksi halde onlara Somali’deki aç çocuklara para yardımı gönderdiğinizi söylediğinizde, bunun Afrika’da bir ülke yerine, büyük annelerinin evi yakınlarında olduğunu düşünebilirler.

İnsanların “coğrafya nedir” sorusuna harita çizmek, okumak ve her şeyin yerini bilmekle alakalı bir bilim olduğu cevabını verdikleri sık sık görülebilir. Örneğin, televizyonda bilgi yarışmalarında “Bolivya’nın başkenti neresidir?” gibi sorulara çokça rastlanmaktadır. Cevap La Paz ve Sukre – iki farklı yer. Bu gibi sorulara coğrafya kitabı, coğrafya konu anlatımı ya da bir harita üzerinde çalışıldığında cevap verilebilir. Bölgelerin ve olaylarının yerlerinin bilinmesi önemli ve faydalıdır. Nerede oluştuğunu bilmek olaya daha da büyük önem katar.

İşte Bolivya’nın iki başkenti olmasının nedeni: 1899’da federal devrim zamanında Bolivya’nın Muhafazakar Partisi, Federal Parti tarafından devrildi. La Paz civarındaki kalay madenciliği ülke için önemli bir endüstri haline geldi ve kalay yatırımcıları liberalleri destekledi. Sonuçta liberaller başkenti Sukre’den La Paz’a taşımak istediler. Sadece kısmen başarılı oldular. Ve şu anda Sukre anayasal, La Paz ise idari başkent. Artık neden olduğunu biliyorsunuz, nerede olduğunu hatırlamanız çok daha olası.

Dünyayı anlayabilme gücü kendinize verebileceğiniz en büyük hediyelerden biridir. Ve bunu yapması gereken sizsiniz, çünkü okullar yeterince yapamayacak. Bir atlasın yanı sıra başka ülkelerde yaşayan insanların tarihlerini, kültürlerini ve dinlerini anlatan coğrafya kitapları alın.

Her gün yaşadığınız dünyanın dışındaki dünyayı öğrenin ve hayal gücünüzün ufkunu ve zihin güçlerinizin patlamasını izleyin. Buna kuturkoglu.com’u takip ederek başlayın.