Santorini Adası – Yunanistan

Yunanistan pek çok adaya sahip. Santorini Adası bu adalar içinde en dikkat çekenlerinden. Hatta benim Romantik Tatil Yerleri yazımda da Santorini Adası yer bulmuştu.

Yaklaşık 15.000 kişinin yaşadığı Santorini Adası köylerden oluşuyor. Anakaraya yani Yunanistan’a 200 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Santorini Adası Evleri

Santorini Adası evleri badanalı veya volkanik kül renkli yerel taş kullanılarak yapılmış. Düşük çatılar ve küp şeklindeki evler geleneksel mimari kullanılarak yapılmış.

Santorini Adası

Santorini Adası yaklaşık 3-4 milyon yıl önce bir dizi volkanik patlama sonucu oluşmuş. Ada derken yanlış söylüyorum aslında, adalar topluluğu demem gerekirdi. Adayı özel yapan etkenlerden biri olan kaldera da bu dönemde oluşmuş.

Santorini Adası

Santorini Adası geçirdiği volkanik aktiviteler nedeniyle eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Dik kayalıklar yaşam şartlarını zorlaştırırken adanın farklı yerleşim dokusunun oluşmasına sebep olmuştur.

Adada yapılan tarihsel kazılar geçmiş dönemde burada yaşamış Minos Uygarlığı hakkında detaylı tarihsel bilgiyi ortaya koyuyor. Şimdiye kadar onların kalıntıları olarak sadece binalardan arta kalanlar biliniyordu. Fakat sonraları yapılan çalışmalarda meydanlar ve caddeler dahil olmak üzere kazılıp ortaya çıkarılmıştır. Öyle ki yapılan çalışmalarda zemini örten volkanik ifrazatın temizlenmesiyle yüksekliği 8 metreyi bulan duvarlar ortaya çıkarılmıştır. Adada gerçekleşen son yanardağ aktivitesinin yaklaşık olarak M.Ö. 1500 yıllarında gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Santorini - Oia

Tunç Çağı’nda merkezi Girit Adası olan Minos Uygarlığı’nın bir parçası olan Santorini Adası son volkanik patlamayla beraber çökme sonucu topraklarının bir kısmını kaybetmiştir. Patlamanın ardından buna bağlı olarak bir de tsunami oluşmuş, medeniyeti iyiden iyiye zayıflatmış. Bu güçsüz halin üzerine gelen Miken Savaşçıları uygarlığı bitirmiş.

Adada yapılan kazılarda bulunan su boruları ve buna benzer unsurlar Minos Uygarlığı döneminde yaşayan insanların medeni ve oldukça zengin olduğuyla ilgili ipuçları veriyor. Ayrıca Santorini Adası içinde dönemin sanat anlayışını gösteren aşağıdaki duvar boyama gibi pek çok eser bulunmakta.

Santorini Tarihi Eser

Büyük volkanik patlamadan sonra Santorini Adası yıllarca boş kalmış. Tunç Çağı’nın sonlarına doğru Fenikliler adaya yerleşmiş. Daha sonra da Dorlar adada yaşamış. Ta ki bugüne kadar ada bir daha hiç boş kalmamış.

Onüçüncü yüzyılda Latin İmparatorluğu tarafından adaya Santorini adı verilmiş. Sonrasında da çok güzel anlamına gelen “Kalliste” denmiş.

Santorini Adası klasik Akdeniz İklimi’ne sahip. Yazları sıcak ve kurak, kışları serin ve yağışlı. Kasım ayından Mart ayına kadar serin ve yağmurlu, Nisan ayından Ekim ayına kadar hava sıcak ve kurudur.

Santorini Kaldera

Havadan baktığımızda Oia adanın sol (kuzey) ucunda yer alır. Gün batımı seyretmek için en güzel yer buradadır. Ama günübirlik gitmenizi tavsiye ederim. Geceliği 500€ oda kiralamak bana fazla abartılı geliyor.

Fira ortada bulunuyor. Merkez durumunda ve eğlence yerleri bu alana toplanmış. Nisbeten daha uygun fiyata kalacak yer bulmanız mümkün.

Light House (Deniz Feneri) de adanın sağ (güney) tarafında bulunuyor. Gün batımı seyretmek için ikinci alternatif.

Santorini Otel

1956 yılında meydana gelen deprem sonrası epey insan adadan göç etmiş. Özellikle kalderaya bakan sırtlar depreme dayanıklı değilmiş. Bu alanda yaşayanların büyük bölümü Yunanistan‘a göç etmiş. Turizmin artmasıyla Santorini Adası tekrar canlanmış.

Bana sorarsanız turla gidilebilir ama Santorini Adası kalmak için gereğinden fazla pahalı. Deniz, kum, güneş için gidecekseniz hiç gitmeyin derim. Türkiye’nin plajları çok daha güzel. Bi tane ilginç plajı var (Red Beach) o da coğrafyaya ilginiz yoksa size güzel gelmeyecektir.

Adanın dik yamaçlarında merdiven çıkmak romantizmi biraz azaltabilir. Çünkü tüm adada dik yamaçlar var. Araba kiralamanız gerekecek. Bizdeki ada/eşek ikilisi orada da mevcutmuş. Eşeğe binmek bana pek çekici gelmedi.

Yok bende para var, gücüm kuvvetim de yerinde yokuş çıkarım diyorsanız gitmenizi tavsiye ederim. Gitmek için önce uçakla Atina’ya ordan Santorini’ye gideceksiniz. Deniz yoluyla gitmek isterseniz rota yine aynı.