Dünyadan 25 Muhteşem Göl

Dünyadaki göllerin oluşum bakımından kökenleri farklıdır. Bazılarının yaşı dünya kadar eskidir. Bazılarıysa en sıra dışı hayvanların ve kuşların evidir. Bazıları güzelliklerini muhafaza ederken bazıları da insan medeniyeti tarafından olumsuz yönde değişikliğe uğratılmıştır.

Güzel ülkemizde bulunan gölleri bir yana koymamız gerek. Çünkü Türkiye’deki göller başlı başına bir yazı konusu, umarım en kısa zamanda yayınlarım. Burada konu olan mevcut 25 gölün hepsi çok güzel ve içlerinden bir favori seçmek oldukça zor.

Dünyanın En Güzel Gölleri

Atitlan Gölü, Guatemala

Güney Amerika’nın en derin gölüdür ve 3 farklı volkanın kucağında yer almaktadır. Guatemala dağlık bölgesinde beşik gibi sallanan mavi ve berrak, gökyüzünün aynası göl, özellikle etrafındaki tüm yerler Guatemala ulusal parkı olduğu için, belki de dünyanın en güzel yürüyüş alanlarından biridir.

Baykal Gölü, Rusya Federasyonu

“Sibirya’nın incisi” olan bu göl, dünyanın en büyük ve en eski buzul gölüdür ve şaşırtıcı bir rift vadisine sahiptir. İnanılmaz manzarayla dolu bu vadi, doğal güzelliğin hem vahşi hem de nefes kesici olabileceğinin gerçek bir kanıtıdır.

Büyüklüğünden ötürü, eski Çinlilerin metinlerinde verdikleri “Kuzey Denizi” ismini hakeder.

Biwa Gölü, Japonya

Japonya‘daki en büyük tatlı su gölü; güzellik, gelenek ve kozmopolit gelişimle gezilecek şaşırtıcı bir yer yaratmıştır. Bu göl, Japon edebiyatında şiir sanatına ilham kaynağı olmuş, Japon tarihinde önemli tarihsel olayların meydana geldiği bir yer olarak belirtilmiş ve Japon kültürünün kendine özgü bir kısmıdır.

Boiling Gölü, Dominik

Aktif bir volkandan çıkan volkanik bir su oluşumudur. Sülfür zengini su kaynağıyla güçlü köpüklü etki yaratan bu resmedilmeye değer göl, turist çekmektedir. Gölün etrafında insanları bu muhteşem doğal güzelliğe yakınlaştıran tatil köyleri bulunmaktadır.

Dianchi Gölü, Çin

Göz alıcı açık mavi / camgöbeği sular, harikulade bulut oluşumu ve muhteşem kara parçasıyla çevrilmiş Dianchi Gölü, Çin‘deki 6. tatlı su gölüdür. Kederli gözler için gerçekten görülmeye değer bir manzaradır.

Huron Gölü, Kanada – Amerika

Kuzey Amerika’daki 3. büyük göldür. Amerika Kıtası’ndaki 5 Büyük Göl’ün bir kısmı olarak, hakikaten hem büyüklük hem de önem açısından etkileyicidir. Su seviyesi değişkendir fakat son yıllarda ciddi değişimlerden geçen ekosistem için de çok önemlidir.

Issık Göl, Kırgızistan

Dünyadaki en büyük 2. tuzlu su gölü, ayrıca gezegendeki yüksek rakımlı göllerin de alan olarak 2.’sidir. Popüler bir turist merkezi olup çok sayıda doğal sahili bulunmaktadır.

Malawi Gölü, Mozambik – Tanzanya

Büyük Rift Vadisi’nin en büyük göllerinden olan Malawi, inanılmaz güzelliğiyle Tanzanya, Malavi ve Mozambik arasında cennet bahçesinden bir parçadır. UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası listesinde olup sıradışı sayıda eşsiz tatlı su balık türünün evi olduğu için bu gölü görmek eşsiz yaşam tecrübelerindendir.

Maracaibo Gölü, Venezuela

Maracaibo Gölü, lagün olmasına rağmen göl olarak kabul edilir. Jeolojik araştırmalar geçmişte denizle bir bağlantısı olmadığını göstermiştir. Tablazo Boğazı ile Venezuela Körfezi’ne bağlanır. Dünyadaki en eski göllerden biridir. Bölgenin Venezuela topraklarındaki belli başlı petrol kaynaklarından birini barındırmasından dolayı göl olumsuz etkilenmektedir.

Michigan Gölü, Amerika

Kuzey Amerika büyük göllerinden biridir. Tamamı ABD sınırları içerisindedir. Michigan dünyada kozmopolit sahil şeridi ve olağanüstü sahilleriyle ünlüdür. Chicago gibi sahil şeridinde kurulu şehirlerle ve coğrafi konumuyla, bu göl hakikaten modern medeniyetin beşiğidir.

Nakuru Gölü, Kenya

Kenya’da bulunan Nakuru Gölü, filamingo ve memeli hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bir çöküntü vadisinde oluşan bu sodalı göl, Nakuru Doğal Parkı’nın bir parçasıdır.

Natron Gölü, Kenya – Tanzanya

Güvenli konumundan ve elverişli şartlarından ötürü bir kuş cenneti ve pembe filamingoların beşiğidir. Oldukça dar ve mineral tuzlu sular bakımından çok zengin olan göl, bölgeye özgü hayvanların yaşamı bakımından da oldukça eşsizdir.

Ohrid Gölü, Arnavutluk – Makedonya

Balkan Dağları’nın en derin gölüdür. Dünya hazinesi olmasını sağlayan eşsiz ekosisteminden ötürü UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesindedir.

Arnavutluk-Makedonya sınırında bulunan göl, gerçekten hayret uyandıran gezilecek yerlerdendir.

Peipus Gölü, Estonya – Rusya Federasyonu

Paleozoik çağdan kalan bu göl, Sovyet tarım değişikliklerinden ciddi hasar görmüştür. Avrupa kıtasının en büyük göllerinden biri olup hayvan ve bitki zenginliğine sahiptir ve balıkçılık sporlarına uygun bir yerdir.

Sevan Gölü, Ermenistan

Sevan Gölü, Ermenistan topraklarında bulunan üç gölden biridir. Tamamen Ermenistan sınırlarında bulunan tek göldür. Geçmişte ülkeyi yöneten Sovyetler Birliği gölü ve ekolojisini çarpıcı bir şekilde değiştirmiştir. Tüm olumsuzluklara rağmen Sevan Gölü dünyanın yüksek rakımlı doğal göllerinden biri olmasıyla dikkat çekmektedir.

Sibaya Gölü, Güney Afrika

Bu kocaman tatlı su gölü, seyrek yağıştan ötürü, fazla sayıdaki vahşi yaşam türlerinin başlıca su kaynağıdır. Eşsiz konumuna bağlı olarak da turistler için tüplü dalış merkezidir.

Slimbridge Swan Gölü, İngiltere

Slimbridge Wetland Reservation doğal koruma alanının parçası olarak burayı bir hayvan cenneti yapan geniş kuş ve doğal yaşam örneklerinin yurdudur.

Nehir ağzında oluşmuş geniş bir İngiliz sulak alanının bir parçasıdır.

Superior Gölü, Kanada – Amerika

Amerika’daki beş büyük gölün en büyüğüdür ve dünyada bulunan en büyük tatlı su gölüdür. Kuzey Amerika Kıtası’nın hava ve doğal ekosisteminin büyük bölümünden sorumludur. Zengin tarihi ve önemli ticari konumuyla dünyanın doğal harikalarından biridir.

Taal Gölü, Filipinler

Taal Yanardağı’nın kalderasıdır. Gölün içerisinde bir ada ve bu adanın içerisinde de başka bir göl bulunmaktadır. Doğal güzelliğiyle Filipinler coğrafyasına eşsiz bir görünüm kazandırmaktadır.

Tahoe Gölü, ABD

Kuzey Amerika’da en büyük tatlı su/ kaynak suyu gölüdür ve güçlü/kuvvetli bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır.

Uzun bir dağ kalesinin ortasında yerleşmiş olup Amerika’nın en ünlü tatil / dinlenme yerlerindendir. Bu muhteşem safir parçası elbette görülmeye değer bir manzaradır.

Tana Gölü, Etiyopya

Mavi Nil Nehri’nin kaynağıdır. Göl suyunun artma ve azalma oranına bağlı olarak yüzeyine yayılmış fazla sayıda adayla Etiyopya’da bulunan en büyük su oluşumudur.

Daha büyük adalar eski zamanlara uzanan ve eski Etiyopya imparatorlarının mezarlarına ve birçok arkeolojik hazineyi barındıran dini manastırlara ev sahipliği yapmaktadır.

Teshekpuk Gölü, Amerika

Mavi taze suların güzel bir görüntüsü olan bu göl, ne yazık ki erozyon yüzünden ya da kuzey kutup bölgesindeki buzların erimesiyle ortaya çıkan toprak yüzünden deniz suyuyla kirlenmiştir.

Kuzey Kutup ekosisteminin en değişken evi, küresel ısınmadan ötürü tehlikededir. Hala hayat boyunca en az bir kere görülecek kadar güzeldir.

Titicaca, Bolivya – Peru

Peru ve Bolivya arasında bulunan Titicaca Gölü Güney Amerika Kıtasının en büyük gölüdür. Dünyadaki en yüksek rakımlı göldür. Zengin bir tarihe sahiptir ve pek çok efsanede yer almaktadır. Ayrıca gezegendeki en büyük ticari role sahip göldür.

Gölün kutsal kabul edilen adalarından Isla del Sol Bolivya sınırına daha yakındır ve İnka medeniyetinin önemli kalıntılarını içermektedir. Isla de Luna ise daha az küçüktür ve bir sürü eski efsane içinde yüzmektedir.

Toba Gölü, Endonezya

Dünyanın en büyük volkanik gölüdür. 70 bin yıl önce sebep olduğu devasa iklim değişikliğinden ötürü, insan genetiğini sert biçimde etkileyen efsanevi bir patlamanın vatanı olarak bilinir.

Göl kalderası Kuzey Sumatra’yı çok ilgi çeken bir yere dönüştürmüştür.

Turkana Gölü, Etiyopya – Kenya

Büyük Rift Vadisi’nde garip biçimde konumlanmış olan Turkana Gölü, dünyanın en büyük 4. alkalin özelliği taşıyan su oluşumudur.

Buharlaşma sürecinden ötürü buhar salan merkezi ada son derece resmedilmeye değerdir. Eski adıyla Rudolf Gölü, sahilindeki ıssız yanardağ toprağı ile çelişen çok zengin tuzlu su hayatına ev sahipliği yapmaktadır.

• Göller hakkındaki bilgilerde İngilizce-Türkçe çeviriden dolayı Melda Hanım’a teşekkürler.